Eerste keer showen

Stap 1
Je bent gevallen voor een Brits Langhaar en vindt het leuk om deze een keertje (of vaker!) uit te brengen op een show. Mocht je voor de aanschaf al besloten hebben dat je wilt gaan showen, geef dit dan aan bij de fokker. De fokker kan je dan helpen bij de kittenkeuze, want buiten het lieve karakter is het dan ook de bedoeling dat het kitten zoveel mogelijk voldoet aan de rasstandaard.
Eenmaal thuis kunt je vast oefenen met het vasthouden in de showhouding van je kitten, de Brits Langhaar hoor je zo vast te houden dat hij compact toont (dus niet uitgestrekt zoals bij de Maine Coon).
Tip: loop met het kitten in de houding naar een plek waar je wat lekkers of wat leuks heeft liggen en beloon het zodra het goed gaat en bouw die tijd op.

Stap 2
Je kunt al lid worden van een vereniging. Mocht je gewoon een keertje willen showen is dit niet noodzakelijk, wel als je de titels die je kat eventueel behaald wilt registreren.
Er zijn drie “soorten” verenigingen:

– Onafhankelijke verenigingen
– FIFé
– CFA en TICA:

Het verloop van de show (inschrijven, keuringen, prijzen, titels enzovoort) verschilt bij deze drie soorten verenigingen, titels en prijzen worden niet onderling aanvaard. M.u.v. de CAC, de titelcertificaten worden bij de onafhankelijke verenigingen aanvaard als ze bij de FIFé gehaald zijn.

Stap 3
Via de site van de organiserende vereniging kun je je inschrijven voor een show. Bij het inschrijven heb je de stamboom nodig, dus houd deze bij de hand.
Op het inschrijfformulier kun je ook invullen naast wie je eventueel wilt zitten, hier probeert de vereniging rekening mee te houden.
De klasse waarin het kitten start is afhankelijk van de leeftijd en het geslacht. Neem de tijd en mocht je er niet uit komen schroom niet om bij de vereniging aan te kloppen voor meer informatie.

Stap 4
Je gaat je showspullen bij elkaar scharrelen. Als showgordijnen kun je ook handdoeken gebruiken de eerste keer.
Noodzakelijk is:

– paspoort/entingsboekje met de noodzakelijke entingen, indien deze vernieuwd moeten worden, op zijn laatst twee weken voor de show. Voor buitenlandse shows moet ook tegen rabiës geënt worden (minimaal 3 weken van te voren).
– kam en borstel
– nagelschaartje
– showgordijnen 50 x 50 cm (de meeste onafhankelijke verenigingen (LCC heeft 60 x 60 cm kooien), voor de FiFé zijn ze 66 x 66 cm)
– vloerbedekking 50 x 50 cm (de meeste onafhankelijke verenigingen (LCC heeft 60 x 60 cm kooien), voor de FiFé zijn ze 66 x 66 cm)
– plastic of gaas van bovenstaande afmetingen zodat bezoekers niet met hun vingers aan de katten kunnen komen
– showkattenbakje, eet- en drinkbakje die je bij voorkeur kunt ophangen in de kooi
– speeltje voor de kat, bent je van het introverte type dan een puzzelboekje, boek of breiwerkje om uzelf te vermaken gedurende de lange wachtperiodes
– eventueel bij nerveuze katten: Feliway /Rescue Remedy

Stap 5
Controleer de bevestiging van de inschrijving goed, een wijziging op de showdag die je eerder had kunnen doorvoeren kan extra kosten met zich meebrengen.

Stap 6
Zorg een week voor de show dat de kat ontvlooid is, bij het vinden van een vlo of vlooienpoepje bij de dierenartskeuring wordt je naar huis gestuurd.

Stap 7
En dan wordt het toch echt tijd voor de laatste loodjes 🙂
Eerst ga je je kat showklaar maken. Bij kittens meestal nog niet noodzakelijk (wel om te laten wennen aan het wassen & föhnen), maar voor de volwassen Brits Langhaar kan het geen overbodige luxe zijn om hem af en toe te wassen. Zeker dekkaters kunnen een vette vacht hebben. Het is aan te raden om dan eerst een keer te wassen en te voelen wanneer de vacht weer goed voelt, dan weet je gelijk hoelang van te voren de kat gewassen moet worden om er piekfijn uit te zien op de show.
In elk geval moeten alle nageltjes geknipt zijn, oortjes schoon gemaakt zijn en de kat uiteraard goed doorgekamd zijn.
Mocht je er tegenop zien of meer advies willen, maak dan op tijd bij een gespecialiseerde kattentrimmer om daar de kat showklaar te laten maken.

Stap 8
Het is de avond voor de showdag, je kunt nu alle spullen alvast klaar zetten zodat je morgenochtend vroeg (heel vroeg!) niets kunt vergeten. Bij de onafhankelijke shows wordt er gezorgd voor een stoel, bij de FiFé moet je hier zelf voor zorgen.
Eventuele vette plekken (oksel, broek) kunnen in de rijstebloem of talkpoeder gezet worden, zodat de kat er morgen super uitziet.
Natuurlijk gaat je vroeg te bed, want vanaf 07.00 dient u op de showbestemming te zijn voor de veterinaire controle.

Stap 9
En dan gaat de wekker….. nog slaperig zet je koffie en zorgt ervoor dat de auto ingeladen wordt en alles meegaat wat je gisteren klaar gezet heeft. Vergeet je ontbijt niet!
Op de meeste shows kun je wel wat te eten halen in de kantine, mocht je dat niet willen, vergeet je lunchpakket dan niet.
Kat in de draagmand en in de auto, op weg naar de show!!!

Stap 10
Je komt aan en meldt je voor de inschrijfkaart (en catalogus) en schuift aan in de rij voor de veterinaire controle. Je pakt je kat uit de draagmand en plaatst hem/haar op de tafel, samen met het entingsboekje en de inschrijfkaart. De arts kijkt de kat na op onder andere vlooien, schimmels en andere (besmettelijke) aandoeningen en zet, als het goed is, een goedgekeurd stempel op je inschrijfkaart. De kat kan weer in de draagmand en je gaat door naar de carré, welke vermeld staat op je inschrijfkaart en zoekt je kooi op.

Stap 11
De kooi moet ingericht worden. Je legt de vloerbedekking erin, hangt de showgordijnen op en hangt de plastic plaat/het gaas op en voor de kooi. Verder gaat er een klein kattenbakje in en een eet- en drinkbakje. Spuit even wat Feliway in de kooi en wacht even. De kat kan in de kooi geplaatst worden. Je zet een stoel neer, drinkt een kop koffie en kijkt rustig rond naar wie er om je heen gaan zitten. Intussen leest je in de catalogus bij welke keurmeester je moet zijn. Na je kop koffie ga je op onderzoek uit. Je stelt zich even voor aan je buren en maakt hier en daar een praatje. Je gaat even kijken bij de keurmeester wanneer je aan de beurt bent.

Stap 12
Het is zover, je mag naar de keurmeester (je bent in de tussentijd natuurlijk al 10 keer wezen kijken hoe lang het nog ging duren), even de borstel over de kat halen en controleren of er geen grit in de broek zit. Je presenteert de kat aan de keurmeester in de geoefende showhouding en plaatst de kat op tafel.
De keurmeester maakt druk aantekeningen en loopt uw kat stap voor stap na. Eventuele vragen kunt Je rustig stellen.
Je gaat nimmer in discussie met de keurmeester. De katten van jou en je collega’s worden vergeleken. Indien je kat niet wordt gekozen tot U1 loopt je niet meteen weg, maar feliciteer je de winnaar. En anders neemt je de felicitaties in ontvangst. De keurmeester deelt je mede of je mag terugkomen voor BIV of Nominatie. Indien je hiervoor niet hoeft terug te komen heeft je de rest van de dag vakantie en kunt je lekker gaan kletsen en de aanwezige standjes leegkopen. Anders dien je alles goed in de gaten te blijven houden wanneer je terug moet komen.

Stap 13
Alle BIS verkiezingen zijn afgelopen en ook de beste kat van de show is gekozen. Pas dan en niet eerder mag je vertrekken. Je ontvangt je keurraport in de carré, let erop dat bij een Nominatie, BIV en/of BIS stempeltjes worden gezet en dat de keurmeester zijn handtekening eronder heeft gezet!
Nu kunt je je spullen opruimen en alles weer inladen en tevreden terugkeren naar huis.

Stap 14
Bij thuiskomst verwent je de kat extra, want het was een lange dag. Een lekker blikje is wel op zijn plaats. Opgelucht dat alles helemaal niet zo eng was als je dacht neemt je een beker warme melk en schrijft je zich meteen in voor de volgende show.

Totaal uitgeput valt je in bed……………….Nagenietend van een gezellige dag!

Veel showplezier!!!